måndag 3 mars 2014

Inkoppling av ventilationsstyrningen

Nu kopplas vårt väl beprövade ventilationssystem in. Systemet är gissningsvis ifrån sjuttiotalet. När pappa och jag hittade tegelstenen som ska styra systemet kände jag att vi nog tog fel beslut när vi inte valde in ett FTX-system utan la pengarna på köket. Fast väl beprövat kan väl aldrig va fel. Det mekaniska systemet kommer överleva både oss och köket ;)

Vi funderade på vad styrtrådarna uppe i fläkten på taket ska vara till när vi tittade på femstregsregulatorn. Det fanns inte heller med någon styrning på elritningen utan endast spänning, det stämde med elregulatorn. Det var inte svårt att misstänka att just de kablarna var till en modern styrning men för att dubbelkolla ringde vi leverantören Plannja. Man vill ju inte missa att dra någon kabel när det är enkelt. Medan pappa kopplades runt på Plannja skojade jag om att ingen kan svara för konstruktören av regulatorn har väl gått i pension.

Ett liten stund senare kom pappa tillbaka ifrån sin rundhoppning på Plannja. "Det var inte lätt att få ett svar på hur 5-stegsstyrningen fungerar. Den som kunde det systemet gick i pension för två år sedan (vad var det jag sa ;) ), men vi ska inte koppla in styrtrådarna på fläkten de är till tyristorn". Tyristorn är för övrigt inte stor som en tegelsten :) Den hade vi nog önskat oss istället. Men men, en gråvit tegelsten i sjuittiotalstil gör sig bra i vår tvättstuga. Det blir kanoners!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar